David de Jongh Producties
home televisie opdrachtfilms overig informatie contact
informatie_sub
biografie
interviews_sub
recensies
deze_site
biografie
1967-1992

David de Jongh wordt geboren in 1967 te Amsterdam. Al vanaf zijn achtste is hij gefascineerd door het opnemen van beeld en geluid. In 1975 schroeft hij reeds cassettebandjes in- en uit elkaar. Ook vormt hij met zijn cassetterecorder ANP-nieuwsbulletins om tot onzin-berichten. Op de middelbare school maakt hij met diezelfde recorder de klas onveilig en tijdens schoolreizen maakt hij zijn eerste ’reportages’. In die tijd maakt hij ook enkele jaarboeken waarin hij het nieuws in woord en beeld samenvat door middel van krantenberichten en -foto’s met zijn eigen commentaar. Zijn radio-debuut vindt plaats in 1982, als gast in het programma Radio Thuisland van de NOS.
In 1986 gaat hij politicologie studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeert uiteindelijk af in communicatiewetenschap. Tijdens deze studies maakt De Jongh met een buurman het radioprogramma Van Uffelen en De Coutinho, uitgezonden via een illegale zender. Kort daarna levert hij bijdragen aan het radioprogramma De Querulant, via het Amsterdamse Radio 100. Bij Studenten TV leert hij vanaf 1991 vele facetten van het televisievak: camera, geluid, licht, montage, nieuwsitems, documentaires en drama. Hij volgt twee stages: bij Salto televisie en bij cameraman Frans Bromet. Vanaf 1990 gaat De Jongh zijn ritmische interesse ontwikkelen en neemt drumlessen bij John Engels, Eddy Veltman en Doug Sides. Ook volgt hij in dat jaar cursussen fotografie en film aan de City of London Polytechnic.


1993-2002

In 1993 gaat het snel: hij leert muziekprogramma’s presenteren bij de Concertzender, hij gaat als nieuwslezer werken bij de Lokale Nieuwsdienst Amsterdam (onderdeel van Salto) en wordt al snel ontdekt door het ANP. Voor AT5 produceert hij in datzelfde jaar een documentaire over de Amsterdamse politie in de tweede wereldoorlog, daarnaast is hij bij die omroep werkzaam als maker van nieuws-items.
De KRO neemt hem vervolgens in dienst als bureauredacteur van Ontbijt-televisie, maar korte tijd later wordt De Jongh alweer nieuwslezer en presentator bij Classic FM. Een jaar later zit hij bij (Euro)Jazz Radio met zijn eigen programma Swing along met David de Jongh.
In 1996 keert hij terug bij de lokale radio in Amsterdam, waar hij twee jaar lang bekende Nederlanders portretteert. Ook ontstaan daar het alter-ego Edwin en zijn eigen radio-show Hoe bedoel U?. Na een tijdje als freelancer te hebben gewerkt voor onder meer de NPS en AT5 komt zijn werk als voice-over meer op de voorgrond te staan. Zijn stem is onder meer te horen in films van NET5, SBS6 en in diverse commercials.
Tussen 1999 en 2002 werkt David de Jongh bij de Ikon, waar hij wekelijks reportages en interviews maakt, uitgezonden via Radio 1. Bij diezelfde omroep maakt hij vele documentaires. In deze periode volgt hij enkele cursussen acteren voor de camera, en leert hij omgaan met Photoshop en Final cut pro.


2002-2007

Eind 2002 meert hij aan bij De Achtste Dag, een televisieprogramma van de Humanistische Omroep. Voor zijn oude leermeester Frans Bromet, eindredacteur van dat programma, maakt hij enkele spraakmakende reportages. In 2003 begint hij zijn eigen bedrijf David de Jongh Produkties, wordt de vaste stem van het Ikon-televisieprogramma Factor, en maakt documentaires voor de Nederlandse Moslimomroep.
Ondertussen is hij bezig met het ontsluiten van het foto-archief van zijn vader, Eddy de Jongh. Het leeuwedeel van de ongeveer 70.000 negatieven is inmiddels gescand en wordt via internet toegankelijk.
Na een optreden bij televisieprogramma De Keuringsdienst van Waarde, eind 2004, voltooit hij in 2005 een driedelige radiodocumentaire over het werk en het leven van Ischa Meijer, uitgezonden bij de VPRO. Voor diezelfde omroep volgen in 2006 nog drie radiodocumentaires over het fenomeen ‘nieuwslezen’.


2007-heden

Vanaf 2007 richt David zich alleen nog op het maken van films en het inspreken van voice-overs. Dat jaar produceert hij een aantal opdrachtfilms voor het Walter Maashuis en de Universiteit Wageningen, waarna hij in 2008 zijn eerste lange televisiedocumentaire voor een nationale omroep (NOS, Uur van de Wolf) voltooit. De première is in het roemrijke Tuschinsky-theater in Amsterdam. Het is een portret van zijn leermeester Frans Bromet dat in en buiten het vakgebied enthousiast wordt ontvangen. Nog voor de voltooiing van deze film begint David aan zijn tweede lange documentaire, een portret van de vader van Anne Frank, Otto Frank. De NTR zendt Otto Frank, vader van Anne in 2010 uit en de film wordt vertoond op diverse festivals over de hele wereld en in een groot aantal landen op de televisie.
Momenteel werkt David aan zijn derde lange documentaire, werktitel Foto-Eddy, over het leven en werk van zijn vader Eddy de Jongh. Net als de eerste films gebeurt dat met steun van het bedreigde Mediafonds en in samenwerking met Pieter van Huystee Produkties. Daarnaast werkt David aan een serie van 21 korte films over ’passend onderwijs’ bij Amsterdamse lagere scholen.