Ik lees de krant met een schaar
(NIK, 2004)

De meeste Nederlandse krantenlezers kennen haar als de onvermoeibare auteur van duizenden ingezonden brieven. Wanneer een krant of een weekblad fouten maakte in de berichtgeving over Israƫl of joodse zaken, klom zij in de pen. Haar brieven ondertekende ze steevast met "dr. Henriette Boas, Badhoevedorp".
Henriette Boas werd op 10 oktober 1911 geboren in een joods gezin in Amsterdam. Zij was de oudste dochter van classicus Marcus Boas en promoveerde, net als haar vader, in de klassieke talen. Dit paste in het verwachtingspatroon voor de uitzondering van de kinderen door haar opvallende intelligentie.

De film "Ik lees de krant met een schaar" geeft een beeld van de persoon Henriette Boas en de positie die zij bekleedde in Nederland, zowel binnen als buiten de joodse gemeenschap. Naast familie en bekenden spreken een aantal vooraanstaande journalisten over hun band met haar, zoals Bas Heijne, Igor Cornelissen en Hans Knoop. Centraal staan drie politieke kwesties waar Henriette Boas direct bij betrokken was: de Weinreb-affaire, de zaak Menten en de Fassbinder-affaire.

De opnamen en het interview met Boas zijn geregisseerd door David de Jongh, die ook het scenario schreef.